top of page

SRAM 1 x 12 EAGLE, KONEC DVOUPŘEVODNÍKŮ?

Psal se rok 2012... takhle nějak zní věta vepsaná do kroniky. A vono jo jako. SRAM nám totiž dal v sadě XX1 revoluční převodovou kombinaci 1x 11. Vtip byl v tom, že obvyklou desítkovou kazetu v rozsahu 11z-36z nahradil jedenáctkovou, kde rozšířil rozsah dolu i nahoru. Tedy vzadu 10z-42z a dopředu jen jeden převodník. Dál už následovala evoluce na dnešních obvyklých 1x 12 s kazetou 10z-50z nebo i víc.


Text: Johny ; Napsáno: 15. 8. 2020


DURATEC NA ZAKÁZKU, SRAM GX, PŘEVODY 34 / 10-50

No, já byl z těch, kdo tvrdohlavě zastával dvouplacku 2x 10 s kazetou 11z-36z, mě to přišlo bezchybné. Pravda, je to bezchybné, ale 1x 12 je lepší, jak jsem následně zjistil na mém novém DURATECu se sadou GX EAGLE SRAM. SRAMácká kazeta s dvanácti pastorky s rozsahem alespoň 11z-50z dostala označení EAGLE.

Pokud to lze, tak je určitě lepší jít do kazety s deseti zubovým pastorkem (10z-50z, 10z-52z), je to výrazný přínos v rozsahu převodů při ubrání hmotnosti. Kolo bude mít těžší převod na jízdu z kopce, nebo si můžete dovolit dát dopředu menší převodník a mít tak lehčí převody do kopce.

Na EAGLU se mi ze začátku děsně nelíbily ty velké pastorky. Místo kašpárka vpředu, tj malého převodníku o 22z nebo 24z, dostanu vzadu dvě pily 42z a 50z? Argument, že se zbavím přesmykače, jsem nějak nebral. No, už to vidím jinak, 1x 12 je funkčně a konstrukčně nejen jednodušší, ale ve finále hmotově a opticky lehčí. O něco menší rozsah oproti 2x 10 je přitom v terénu zanedbatelný.


Výhod EAGELu 1x 12 je oproti vícepřevodníkům víc

  • Neřešíte, kdy budete řadit v kopci malý převodník, což znamená hlídat převod na kazetě a rozmyslet místo, kde přesmyknete a kde zvolníte ve šlapání.

  • Řetěz při přesmýkání v tahu dostává pěkně zabrat, to odpadá.

  • Kašpárek dává řetězu zabrat (malý průměr, velká síla), takže šetříte řetěz.

  • Řazení lehkých převodů je rychlé, na rozdíl od přesmykání na převodníku.

  • Prostor na rámu kolem středu je volný, dá se tak lépe čistit.

  • Převodník a kliky jsou konstrukčně jednodušší a tak i lehčí.

  • Nemáte přemykač, neseřizujete ho, nečistíte ho, neřešíte lanko a bovden k přesmykači.

  • Nepadá řetěz (?! toho jsem se bál).

  • V součtu je systém lehčí, velké pastorky jsou slušně odlehčené. Protože jsou relativně málo namáhané, můžou být duralové.


Nevýhod EAGELu 1x 12 oproti vícepřevodníkům

  • Menší převodový rozsah 455% - 520% proti až 590% u vícepřevodníků, ovšem rozdíl je v praxi nevýrazný, MTB není určené na lítání padesátkou po asfaltu a zároveň vyjíždění lesních prudkých cestiček.

  • Zatím dražší, pravděpodobně z marketingových důvodů, logiku to nemá.


Sice tady popisuju SRAM z Chicaga, ale to jen proto, že ho mám, a že jsou průkopníci. SHIMANO se samozřejmě nefláká a chrlí 1x 12 jako o závod ve všech vyšších a středních sadách.


Má tedy dvoupřevodník smysl?

SHIMANO se pořád nevzdává dvoupřevodníků, ale jejich používání je v některých kombinacích pitomost. Mají své místo v MTB ke kazetám s pastorky od 11z do 36z (9 nebo 10 pastorků) ve skoku o cca dvanáct až čtrnáct zubů, největší pastorek, nebo převodník jsou stále poměrně malé, přehazovačka je docela subtilní.

Protože se na kazetách zvětšil rozsah na 11z-42z (10, 11 pastorků), tak na převodnících se rozsah zmenšil na skok deset zubů, což je kravina. Od toho převodníky jsou, pro pořádný skok, aby na kazetě byly skoky jemnější. Nová deseti-pastorková kazeta 11z-42z má skoky nepříjemně velké. Logiku by mělo rozšíření rozsahů převodů právě dvoupřevodníkem a to pro kola, která mají ambice jezdit i rychleji, tím se ovšem dostáváme do gravelbiků.

Tedy taková kombinace pro systém 2x 11(12) s dvoupřevodníkem 45z-30z a kazetou 10z-45z mít smysl může. Na lehkém bajku s pevnou vidlí a jemným gripem na pláštích o šířce 2" půjde jezdit lesní stojky nebo padesátkou po asfaltu. Zatím se tímhle směrem profiluje gravelbike, který je ovšem do rychla osazen oblouky, což je omezení pro rychlou jízdu v terénu (nesmyslná kombinace oblouků s odpruženou vidlicí už světlo světa taky spatřila).

Taky je otázka, jak volit řetězovou linku u takového systému, zda mít velký převodník jako hlavní, aby se na něj řadili všechny pastorky a na malý převodník jen horní polovinu pastorků, nebo oba převodníky na stejno, což zase znamená je často přesmykovat ve středních rychlostech.

A trojpřevodník? Tak ten budoucnost asi fakt nemá. Je to pozůstatek doby, kdy k silničnímu šestikolečku s malým rozsahem na dvoupřevodník přimontovali třetí malý převodník a hrrr do terénu :-)


Na závěr trochu matematiky. Celé je to vlastně o tom, kolik ujedete na jedno otočení klik. Neboli při jaké kadenci jak rychle jdete a jakým převodem.

Sledujte tedy rychlosti jakými jezdíte, maximální a minimální, na jakých převodech a podle nich si odvoďte, jaké převody budete potřebovat na vašem novém bajku. Tabulka pro editaci je níže, vyplňujte jen vybarvená políčka.





Comments


bottom of page