top of page

Col d'Aubisque a Col de Soulor 

Dvě pyrenejská sedla od sebe dělí deset kilometrů nádhernou horskou silničkou zaříznutou do severního svahu Pic de Taillades. Nacházejí se přibližně 30 km jižně od Tarbes a Pau ve francouzské Aqitánii. Mezi vyšším Col d'Aubisque (1709 m) a nižším Col de Soulor (1474 m) se přes Cirque du Litor sjíždí do 1330 m.

09/2024


Průsmyk Col d'Aubisque protíná severní svahy hory Pic du Jer (2613 m). Propojuje horská městečka Laruns na západě a Argelès-Gazost na východě. Silnice je obvykle uzavřená od prosince do začátku června.

Poprvé se přes Col d’Aubisque jela Tour de France už v roce 1910 a první tu byl Francois Lafourcade. Do dějin se zapsal Holanďan Wim van Est, který v roce 1951 sklouzl ze silnice a zřítil se do dvacetimetrové propasti. Protože tažné lano z auta nestačilo, nechal manažer jeho týmu svázat všech 40 závodních plášťů, aby ho mohli vytáhnout. Později využil této příhody v reklamě se sloganem, že jeho srdce se při pádu zastavilo, ale jeho hodinky Pontiac ne.


Col d'Aubisque z Laruns 


  • Délka: 16,6 km

  • Převýšení: 1190 m

  • Průměrný sklon: 7,2 %

  • Maximální stoupání: 13 %


Z údolí Gave d'Ossau se za městečkem Laruns odpojuje silnice D918. Pokračovat směrem na jih by znamenalo překročit hranici do Španělska přes sedlo Col du Pourtalet (1794 m). 

Prvních pár kilometrů do Eaux-Bonnes je stoupání celkem mírné. Lázeňské městečko na řece Le Valentin má dobu své slávy už dávno za sebou. Historické lázeňské hotely podél náměstí mají povětšinou zabedněná okna a zanedbanou údržbu. Za budovou radnice stojí moderní lázeňské zařízení se skleněnou kopulí má střeše. I tady se zdá že chcípl pes. 

Za "Dobrými vodami" prochází úseky třináctistupňového stoupání v lese. Postupně se stoupání zmírňuje a silnice kopíruje řeku. Míjíme odbočku na Via Ferrata de Siala ve skalní stěně na protějším břehu. Za dalším mostem přes řeku začíná lyžařské středisko Gourette. Jeho centrum leží o dvě zatáčky výš, cca ve 1400 metrech. Z velkého parkoviště tam vede lanovka i silnice se dvěma serpentinami. Původně hornická osada později středisko zimních sportů s tradicí sahající až do předminulého století. Na horním konci nalevo od silnice stojí kostel Panny Marie Sněžné z roku 1969. 



Zbývají 4 km do sedla. V polovině se nabízí místo na vyhlídkovou kávu. Budova restaurace Les Crêtes Blanches trčí z ostré zatáčky nad výrazný hřbet, což jí dává neskutečnou vyhlídku přímo z terasy. Zespodu připomíná budovu elektrárny, od příjezdové cesty spíš dějiště amerického hororového filmu a zevnitř muzeum. Obsluhuje tu milá paní a vaří výbornou kávu. Výhled na Pic de Jer a celé lyžařské středisko je zdarma. A mimochodem je to tu mnohem hezčí než ve vrcholové restauraci s obsluhou alá "hospoda na mýtince". 

Projíždíme vřesovišti, kde se pasou divocí koně. Fotokoutek v sedle představují tři barevné bicykly v nadživotní velikosti.



Cirque du Litor 


Krátký sjezd a výjezd patří mezi nejfotogeničtější části trasy. Úzká silnička se zařezává do příkrých svahů a občas mizí v jednom z krátkých tunelů. U silnice stojí domeček, před Šimečkem děda v holínkách se opírá o auto a kouří. Za ním cedule "vente se fromage". V domečku několik bochníků sýra a váha. Zkrátka pravý domácí ovčí sýr stojí za zastávku, akorát kapsy cyklistického dresu na to nejsou úplně stavěné.

Mírným stoupáním vyjíždíme na Col de Soulor, kde panuje čilý stavební ruch (09/2024). Příští sezonu se můžeme těšit na nový hotel. 


Okruh z Asson


Devadesátikilometrová trasa s celkovým převýšením 1880 metrů se dá naplánovat u města Asson jako nejnižšího bodů okruhu. 

Přes Bruges a Louvie-Juzon se mírným stoupáním s mnoha vlnami dostaneme do Laruns. Užijeme si výjezd na Col d'Aubisque a vyhlídkový přejezdu do col de Soulor. 

Následuje dlouhý sjezd na sever přes Ferriéres a Arthes-d'Asson.

Ve sjezdu se doporučuje zvýšená opatrnost, protože se po silnici pohybují stáda nejrůznějších hospodářských zvířátek a z každého z nich občas něco vypadne. Kochajíc se kroužícími orly jeden snadno přehlédne lejno uprostřed cesty a v dalším může snadno přistát.


Col de Soulor (1474 m)


Col de Soulor je menším sousedem známějšího Col d'Aubisque, ale prakticky nejde vynechat. Však by to také byla škoda.

V sedle se potkávají tři silnice. Číslo D918 přijíždí od západu z Col d'Aubisque a pokračuje na východ do Argèles-Gazost. Od severu se připojuje číslo D126 z Assonu.



Col de Soulor z východu z Argèles-Gazost 

  • Délka: 19,5 km

  • Převýšení: 1019 m

  • Průměrný sklon: 5,2 %

  • Maximální stoupání: 10 %

Nejprudší úseky přichází nad Arrens-Marsous


Col de Soulor od severu z Assonu 

  • Délka: 22 km

  • Převýšení: 1074 m

  • Průměrný sklon: 4,9 %

  • Maximální stoupání: 9 %

Hlavní stoupání začíná za Ferriéres, údolím řeky L'Ouzom, kterym silnice pokračuje do Arbéost a dál už bez lesa loukami a pastvinami do sedla.



Z Col de Soulor na Col d'Aubisque 

  • Délka: 9,7 km

  • Převýšení: 450 m

  • Klesání: 150 m


Komu by nestačilo, může jako bonus přidat nenápadnou silničku do Col de Spandelles. Z D126 se odpojuje kousek pod Ferriéres a na 10,4 kilometrech nastoupá 905 metrů. Směrem na východ sjíždí opět do Argèles-Gazost.




Komentar


bottom of page